Om ossStartAffärsstödPublikationerÅsnebynKalendariumMedlem/GillenLediga tjänster
Spännande läsning om mat och hälsa

Artiklar om mat och hälsa

Vi skriver många artiklar om mat och hälsa. Nedan finner du artiklar
som är publicerade i Hushållningssällskapets tidning under år 2009.

 

 

Tillsatsbefriade livsmedel kan bli farliga för konsumenten
Marie-Louise Danielsson-Tham är veterinären som blev professor i livsmedelshygien, som blev den ena halvan av succéduon i tv-serien Rent Hus i TV4. Hennes åsikter om livsmedelstillsatsernas vara eller icke vara, har retat gallfeber på många. Läs mer...

 

 

Nära, kära små korn
- mat och bak med ekologisk spannmål från närområdet
Nu finns ett nytt häfte med recept baserade på spelt (dinkel) och annan lokalt producerad spannmål att beställa eller ladda ner från nätet. Där finns förslag på bröd, kakor, maträtter och annat gott. Läs mer... 

 

 

www.hungrig.nu, matnyttig hemsida för barnfamiljer
Med helhetstänk i matlagningen höjs kvaliteten på det som vi stoppar i våra barns magar. Det behöver varken vara krångligt, tidskrävande eller dyrt. På www.hungrig.nu får man veckomatsedlar med recept som förenklar planeringen och minskar tiden för tillagningen genom att rättterna bygger på varandra. Läs mer...

 

 
Positivt när ministrar införde lag på nyttig skolmat
Den 18 mars i år kom det glädjande beskedet. Den svenska skolmaten ska inte längre bara vara gratis. Den måste också vara näringsriktig. I samband med tillkännagivandet av den nya lagen bjöds ett tjugotal intresse-organisationer, där ibland Hushållningssällskapet, in till ett dialogforum kring skolmaten. Läs mer...
Vad stoppar du i din varukorg?

Ibland går det fort. Snabbt in i affären mellan jobbet och kvällsaktiviteterna. Men hur ska man egentligen tänka när man står framför hyllan och tvingas välja mellan 28 sorters bröd och 34 olika ostar? Personalen på kulturförvaltningen i Göteborg fick tips och råd från matkonsult Eleonor Schütt från Hushållningssällskapet. Läs mer...   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Autoliv satsar på friskare personal i vikande konjunktur!

Finanskris och sviktande bilförsäljning betyder att personalen på Autoliv i Vårgårda har fått betydligt lugnare arbetsdagar. Ett ypperligt tillfälle att satsa på de anställda, tyckte cheferna. I början av året anordnade de därför en rad hälsofrämjande aktiviteter. Föreläsningar om kost och sömn varvades med gemensam träning på företagsgymmet. Läs mer... 

 

 

 

Sjökockar fick smak på god och nyttig mat
De är ute på sjön i fem, sex veckor i taget och äter all sin mat ombord. Under 2009 satsar rederiet Transatlantic stort på sina sjökockar. I Hushållningssällskapets regi utbildas de i att laga hälsosammare mat och att få full kontroll på de nya livsmedelslagarna. Läs mer...

 

Vårt dagliga bröd
Vi har stor bredd i dagens bröd-utbud med olika brödtyper och vi använder olika sädesslag. Vi har hårt bröd som kan lagras länge, surdegsbröd som ska mogna något dygn och butiker med bake off bröd att äta samma dag. Läs mer...
Gemenskapen stärktes över nyttiga matlådor
Ett hälsosammare skiftlag. Det hoppas skiftchefen Mats Karlsson på Borealis i Stenungsund på. Tillsammans ska de banta bort en person i sitt skiftlag.  Läs mer...

 

Utvecklingsledare på Hushållningssällskapet mottog
prestigefyllt pris
Margareta Frost-Johansson på Hushållningssällskapens Förbund har fått det prestigefyllda priset Silverplaketten 2009 från Kungliga Skogs- och Lant-bruksakademien. Läs mer...