Om ossStartAffärsstödPublikationerÅsnebynKalendariumMedlem/GillenLediga tjänster
Spännande läsning om mat och hälsa

Artiklar om mat och hälsa

Vi skriver många artiklar om mat och hälsa. Nedan finner du artiklar
som är publicerade i Hushållningssällskapets tidning under år 2012. 

 

 

 
Nu finns det en ny Matstart-broschyr!

Matstart är ett levande projekt som startade år 2000. Under åren som gått har Hushållningssällskapens matkonsulter utbildat tusentals föräldrar på barnavårdscentralerna runt om i landet. Broschyren Matstart som delas ut till föräldrarna har sålts i nära 100 000 exemplar och den populära broschyren har nu uppdaterats med de aktuella rekommendationerna från Livsmedelsverket - och har också en ny, fräsch layout!

 

Läs hela artikeln här »

 


 
Rotfrukter - nyskördat, nyttigt och klimatsmart

Nu på hösten fylls både torgstånd och grönsaksdiskar med nyskördade rotfrukter - rödbetor, jordärtskockor, potatis, kålrötter, palsternackor, morötter och rotselleri är bara några exempel. Rotfrukter är tacksam mat - billig, lätt att variera och fyllda med nyttigheter.

 

Läs hela artikeln här »

 


   
Bly i viltkött

Det finns risk för förhöjda halter av bly i viltkött. Det visar en ny undersökning av Livsmedelsverket. Resultaten bör tas på allvar, men samtidigt är riskerna i de flesta fall små. Svenska Jägareförbundet har tagit fram nya råd om val av ammunition och om hur man hanterar köttet på bästa sätt. Nu väntar nya undersökningar för att vi ska få mer information.


Läs hela artikeln här »

  
Ny syn på mat för äldre i Munkedal

I den västsvenska kommunen Munkedal har man tagit ett nytt grepp när det gäller tillagning och distribution av mat till de som har hemtjänst - man lagar maten på plats i hemmet. Det är en stor förändring som krävt en hel del av personalen, men som ger mycket tillbaka.

 

Läs hela artikeln här »

  
Mer lokala produkter vid nästa upphandling

Fredagen den 27 april hölls en workshop om offentlig upphandling i Tranås. Representanter från Tranås kommun träffade lokala livsmedelsproducenter och diskuterade bland annat djurskydd, kvalitet och ekonomi.

 

Läs hela artikeln här »

  
Minskat matsvinn i Herrljunga

Måndagen den 20 augusti fick måltidspersonalen i Herrljunga en chans att koppla greppet på sitt livsmedelssvinn. Matsvinnet från måltider inom vård, skola och omsorg kan minskas vilket skonar miljön och pengarna kan användas till bättre saker än till att bli avfall.


Läs hela artikeln här »

  
Mat, miljö och hälsa - Cecilia Corins 25 år på Hushållningssällskapet

I år har Cecilia Sassa Corin arbetat på Hushållningssällskapet i tjugofem år - en resa från gillesaktiviteter till workshops, från småbarnspuréer till resurshushållning och hygien i storhushåll. Den röda tråden? Mat och matlagning i alla former, från familjemiddagar till skolluncher.


Läs hela artikeln här »

 


 
Diabetescoacher för familjer som har barn med diabetes

I en regional försöksstudie kommer en ny modell att testas som innebär utbildning av föräldrastödjare för att underlätta för de familjer som har barn som drabbats av typ 1-diabetes.


Läs hela artikeln här »

  
Ett välsmakande inspirationsprojekt

Projektet Fokus Matglädje har startat i Strömstads kommun. På första träffen stod provsmakning och inspiration på programmet.

 

Läs hela artikeln här »

  
Projekt ska höja statusen på maten i Gullspång

Projekt Fokus Matglädje innebär att maten ska komma i fokus, kostchef Jette Gyldenlöve tror och hoppas på bred förankring. "Jag hoppas att många politiker nappar på detta, det är ju de som mest kan påverka förändringsarbetet".

 

Läs hela artikeln här »

  
Minska matsvinnet i Uddevalla kommun

Under två dagar får tjugo kockar och ekonomibiträden tips och råd kring hur man kan göra föra att minska matsvinnet. Ju mer mat som man slipper kasta, desto mer skonas miljön och pengarna kan användas till bättre saker än till att bli avfall.

 

Läs hela artikeln här »

  
EHEC

Sommaren 2011 kunde vi följa ett stort utbrott av EHEC i Tyskland och försöken att spåra varifrån smittan kom. Det tog lång tid att finna smittkällan, mer än 4 400 personer smittades och oron och osäkerheten drabbade också livsmedelsproducenter vars produkter felaktigt misstänktes.

Läs hela artikeln här »

  
Fokus Matglädje fortsätter - 20 nya platser!

En mycket glad nyhet: Projektet Fokus Matglädje fortsätter hela 2012! Efter ett positivt besked från Jordbruksverket kan vi nu erbjuda ytterligare 20 kommuner plats i Fokus Matglädje. Missa inte chansen att utveckla måltidsverksamheten i din kommun!


Läs hela artikeln här »

 


 


 
Ägg i påsktider

Till påsk äter vi dubbelt så mycket ägg som en vanlig helg. Vackra äggkoppar på frukostbordet och ägghalvor på påskbuffén.


Läs hela artikeln här »

 


 
Mindre matsvinn - nu!

Var rädd om den fina matråvaran. Förvara och tillaga den med omsorg och precision. Det är fruktansvärt fel att omsorgsfullt producerad mat, som krävt stora insatser från jord till bord, till slut hamnar i sophinken. Det är dags att stå upp i kampen mot detta onödiga slöseri och föra upp minskat matsvinn på agendan.

 

Läs hela artikeln här »

 

 
Sängfösare förbättrar hälsan hos äldre i Kil

Aptiten kan bli lite si och så med åren, men mumsiga sängfösare och läckra shots ska öka matglädjen hos de äldre i kommunerna. Arbetet är en del i Fokus Matglädje, ett projekt som riktar sig till förskola, skola och äldreomsorg. Utbildare är Eleonor Schütt, matkonsult på Hushållningssällskapet.


Läs hela artikeln här »

  
Mindrematsvinn.nu - vad hände 2011 och vad händer 2012?

Under 2011 genomfördes 13 workshops om matsvinn runt om i landet. Nära 200 personer deltog. De utbytte erfarenheter, visade goda exempel och berättade vilka behov de har av utbildning och hjälpmedel för att minska matsvinnet. På www.mindrematsvinn.nu finns sammanställningar av arbetet som genomfördes på varje workshop samt en sammanfattning av material från samtliga workshops. Nu ser vi fram emot ett nytt år - med nya utmaningar!

 

Läs hela artikeln här »

 


 
Fokus Matglädje ger bättre mat och måltider inom vård, skola och omsorg

Projektet Fokus Matglädje har fått ett stort genomslag - både i de kommuner där projektet genomförts och på nationell nivå. I den utvärdering som just genomförts kan man läsa att projektet är en viktig del i regeringens vision om Sverige - det nya matlandet. Få projekt får ett tydligt nationellt genomslag - men det har Fokus Matglädje lyckats med. Anledningen? Tydliga mål, hög kvalitet och engagerade deltagare.


Läs hela artikeln här »

 


 
Att vara på läger - filmpremiär

Nu är de båda filmerna som ingått i projektet "Att vara på läger" äntligen färdiga. Efter att ha arbetat med inspelning, klippning och redigering av de båda filmerna var det så dags för filmpremiär! Premiären för lägerfilmerna hölls på Bio Roy i Göteborg den 29 november. Sammanlagt kom cirka 100 stycken elever, föräldrar, lärare, rektorer, samarbetspartners, vänner och kolleger.

Läs hela artikeln här »


 

 
En prisad ostmästare
Anna Kaijser på Halltorps mejeri var en av dem som stod som vinnare i SM i mathantverk då tävlingen gick av stapeln på Mitt Kök-mässan i Stockholm den 10-11 november. Hon vann guld i klassen syrad ost, med Farfars Pärla. Anna fick också gratulationer av Eskil Erlandsson för sin guldmedalj på Framtidsforum i Skara. Det är också väldigt roligt att Anna och Halltorps mejeri blir en del i Smaka på Västsverige. Anna sitter också med som branschråd i mejeriprodukter.

Läs hela artikeln här »